STÄNG
Nedräkning till säljstart
-849 dagar
24 januari, 2017

MÄNNISKORNA BAKOM - LYCKAN OCH GLÄDJEN ÄR DERAS VARDAG.

På Peab Bostad gläds vi åt framgångarna med brf Lyckan under hösten 2016, men blicken är redan riktad framåt, mot nästa etapp och nästa arbetsmoment ute på byggarbetsplatsen. Caroline, Martin och Sofia är människorna bakom kulisserna, som driver arbetet framåt och har koll på allt.
– Det blir aldrig tråkigt. Ena stunden pratar vi kulörer med arkitekten, och nästa snackar man grus och bottenplattor ute på bygget, säger Martin Cagner, projektchef.


Caroline Nord, Martin Cagner och Sofia Wramsby driver arbetet med Partille Port, ett av Peabs större bostadsprojekt just nu.

Hur har försäljningen gått hittills?
SW: – Det var svårt att veta i förväg vad vi skulle förvänta oss, eftersom vi inte hade något att jämföra med. Peab har ju inte haft någon produktion i Partille tidigare, och det har varit väldigt lite nyproduktion i Partille överhuvudtaget. Men sedan hade vi säljpremiär för Brf Lyckan i september, och intresset var jättestort. Flera av dem jag pratade med där hade bråttom och var oroliga för att missa chansen. 

Vad skiljer Brf Glädjen från Brf Lyckan?
CN: – Lägenheterna har söderläge på alla balkonger och uteplatser, egna trapphus och en del unika planlösningar. Läget i huset gör att man slipper insyn från både egna grannar och andra fastigheter. På innersidan mot gården är det långt till motsatta sidan, och åt andra hållet har man utsikt över Gamla Kronvägen och bort mot grönskan kring Säveån och Ulvåsberget ovanför Lexby

SW: – Glädjen blir ett bra komplement till Lyckan. Den tillför fler 2:or, 3:or och 4:or, det vill säga de lägenhetsstorlekar som har sålt slut i Brf Lyckan.

Vad har varit viktigast i utformningen av Partille Port?
MC: Först och främst att förhålla sig till detaljplanen och identifiera vilken produkt man vill sätta på kartan i Partille. Vilken är målgruppen som är intresserad av att köpa en bostad i Partille? Sedan är det en utmaning att rita ett så här stort, blandat kvarter med handel, bostäder och garage i samma fastighet. Högst upp har du bostäderna med sina pelare som löper ner igenom våningarna, men sedan kommer man ner till bottenplanet, med handeln som inte vill ha några pelare alls. De vill ju utnyttja ytan maximalt. Till sist når vi ner i garaget, som behöver ytterligare en layout. Den här komplexiteten är den största utmaningen med projektet.

 

”Vi har verkligen handplockat personer som vi ville ha med i projektet för att få fram en så bra produkt som möjligt.”

Martin Cagner, projektchef

 

Och vilken är den största fördelen?
SW: – Att vi har hela området redan nu. Visst samarbetar vi med kommunen och arenan om parkeringar, men det är vårt område som vi bygger på.

MC: – En annan fördel är alla resurser vi har i projektet och inom Peab, i form av duktiga medarbetare. Vi har verkligen handplockat personer som vi ville ha med i projektet för att få fram en så bra produkt som möjligt.

Varför valde ni att satsa så mycket på innergårdarna?
SW: Vi ville ge kvarteren något unikt på insidan. Varför ska man bo just här istället för i något som redan finns, eller något av det andra som kommer att byggas? Innergården ger en effektfull skillnad mellan staden utanför och lugnet innanför. Dessutom ville vi göra något rejält för att man faktiskt ska uppleva en förändring i området.

CN: Och innan alla andra hus är på plats är det extra värdefullt att det redan finns en fin utemiljö som inte påverkas av vad som händer utanför. Det blir en bra boendemiljö från början.

Vad är det mest minnesvärda du tar med dig från det här projektet?
SW: Samarbetet och dialogen med entreprenören och människorna ute på arbetsplatsen. De är väldigt måna om att göra som vi vill, eftersom våra önskemål är för kundernas skull i slutändan. Precis som vi ser de slutanvändaren och förstår att vi faktiskt bygger någons hem.

CN: Det är ett väldigt roligt projekt, men det är också en stor utmaning. Dels att det är 3D-fastigheter* i den här storleken, dels att få allt att bli rätt och enligt tidplan, budget och kvalitetskrav. Vi ska leverera en bra produkt i slutändan, till alla: bostadrättsköparna, vårdboendet och handeln.

Var står ni nu i arbetet med Partille Port?
MC: Igår pålade vi färdigt: 599 pålar slagna till 65 meter ner genom leran. De första pålarna som man sätter bara glider ner av sig själva praktiskt taget. Men nu står de stadigt på berget, så att vi kan lasta på ordentligt. Nästa steg är att gjuta den 7000 kvm stora bottenplattan; det arbetet pågår från december till mars. Det är mycket att tänka på. För det första är det en massa rör, el, brunnar och allt möjligt annat som man gjuter in i bottenplattan. Coop-butiken som ska ligga i bottenplanet har väl ett åttiotal brunnar. För det andra är bottenplattan inte helt slät, eftersom golvbeläggningarna i de olika lokalerna är olika tjocka.

* 3D-fastighet, eller tredimensionell fastighet, är ”en fastighet som i sin helhet är avgränsad både horisontellt och vertikalt.” (källa: Boverket), t.ex. med garage under mark, handel på mark, och bostäder ovanför markplanet.