STÄNG
Nedräkning till säljstart
-849 dagar

Gammaldags kvartersgård i ny tappning

Uppdraget att utveckla och gestalta Partille Port gick till QPG Arkitektur. Byråns förebild har varit de klassiska stenstadskvarteren i centrala Göteborg men även landshövdingshusen i Majorna.

– Partille Port är ett unikt projekt som egentligen inte har någon tidigare motsvarighet i Göteborgsregionen. Attraktiviteten ligger i enkelheten. Här har du nära till allt och ska inte behöva bil, säger arkitekten Nisse Hassellöf.

Av de sammanlagt 800 bostäder som utgör Partille Port så är det första kvarteret med 222 lägenheter som utgör den inledande etappen i projektet.

 

”Attraktiviteten ligger i enkelheten. Här har du nära till allt och ska inte behöva bil.”

– Första uppförda kvarteret sätter naturligtvis prägeln på den fortsatta utformningen av Partille Port. Tydliga kännetecken för första etappen är en uppdelad huskropp med en inbjudande och grön storkvartersgård, säger Nisse Hassellöf, grundare och delägare av QPG.

– En stor innergård skapar många olika möjligheter till bra lösningar. Vi har tagit fram ett förslag som innebär att det blir en blandning av rofyllda delar med växter och odlingar. Dessa lugnare rum tar också vara på det inkommande solljuset. Men det finns också utrymme för lekplatser och större ytor som lämpar sig för boll- eller sällskapsspel, säger Pernilla Kindell.

Den del av kvarteret som vetter mot väster och Partille centrum har lägre höjd. Det gör att flera lägenhetsinnehavare kommer att kunna njuta av eftermiddags- och kvällssol. Det gäller inte minst den husdel som har mindre lägenheter för exempelvis studerande och där lägenheterna i de tre översta våningarna får en egen mindre balkong.

Varje årtionde har sin arkitektur. Så en naturlig fråga är om det kommer att synas om tio år att Partille Ports första etapp är uppförd runt 2017-18?

– Vi vill att Partille Port ska vara särpräglad, ändamålsenlig och tidlös. Kan vi skapa en stenstad men ändå med ett visst mått av lekfullhet som är svår att datera, så har vi lyckats med vårt uppdrag, konstaterar Nisse Hassellöf.